Mijn favoriete combinaties & tips voor havermout
Opeens zie je overal fleurig versierde bakjes havermout op elke foodblog en is het geitenwollensokken-imago als sneeuw voor de zon verdwenen. Havermout is hot, en iedereen mag het weten! Ook ik ben een fan en daarom kan een overzicht van mijn favoriete combinaties en tips niet uitblijven.

Basics
De voornaamste reden dat havermout zo populair is, omdat het ontzettend gezond is. Havermout bevat ontzettend veel vezels die goed zijn voor de vertering,en heeft het een lage glycemische index (dit zorgt voor een sneller en langer ’vol’ gevoel) en bevat betaglucaan wat het cholesterol kan doen dalen. Daarnaast kun je er eindeloos mee variëren, is het goedkoop en vinden de meesten het ook erg lekker.

Maak havermout volgens mijn basis stappenplan dat je hieronder vindt:

Ingrediënten:

Voor 1 persoon
8 eetlepels havervlokken
200 ml amandelmelk, havermelk of melk naar keuze
200 ml water
1 theelepel kaneel
2 eetlepels gojibessen
1 theelepel kokosolie

Bereidingswijze:
Doe het water, de havermout, de melk naar keuze, het kaneel, kokosolie en de gojibessen in een pannetje en verwarm het geheel al roerend totdat het kookt. Heel even laten koken en dan in een schaaltje stoppen.

Of zet ‘s avonds de havervlokken in de week. Dit doe je zo: meng in een kommetje de havervlokken, kaneel, kokosolie, gojibessen, melk en het water. Dek af en laat een nacht weken in de koelkast. Dat is altijd handig als je s’morgens niet veel tijd hebt.

Kies je favoriete toppings en maak laagjes met bijvoorbeeld plakjes banaan, blauwe bessen, rozijnen, goji bessen, een lepel pindakaas, amandelboter en/of jam.
Maak het extra lekker door te eindigen met een laagje kokosrasp, zonnebloem- of pompoenpitten en of cacao nibs.

Zuivel
In principe kun je het prima met warm water maken, maar voor meer smaak gebruiken we toch liever melk. Omdat magere melk wat waterig kan zijn en volle vaak zo zwaar valt gebruiken wij het liefst halfvolle melk of amandelmelk. Daarnaast kun je ook soja- of hazelnootmelk gebruiken, maar dat is up to you.

Fruit

Het lekkerste van maken is misschien wel de keur aan toppings die je kunt toevroegen, en dan met name fruit. Zelf gebruiken we het liefst frambozen, bosbessen en verse vrijgen, maar je kunt in principe alle soorten fruit gebruiken. Kijk hierbij welke vruchten in het seizoen zijn, want deze hebben vaak de meeste smaak.

Vind je de verse bessen iets te duur? Haal ze dan uit het vriezer! Ze hebben misschien iets minder smaak, maar worden over het
algemeen rijp geplukt en zijn ingevroren een stuk goedkoper. Daarnaast kun je ze langer bewaren en kan je daardoor meer variëren.

Superfoods
Superfoods zijn ingrediënten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen. Denk hierbij aan chia zaadjes, goji bessen, bijenpollen, hennepzaad, lijnzaad en ga zo maar door. Doe ze vlak voordat je gaat eten door je havermout en je krijgt meteen een shot aan gezonde stoffen binnen.
Voeg je overigens chia zaadjes samen met de melk toe? Dan krijg je een pudding-achtige structuur wat sommige mensen extra lekker vinden.

Andere toppings
Zoals ik al zei kun je eindeloos variëren en kan je naast fruit ook veel andere producten toevoegen. Denk aan (geroosterde) noten, kokosrasp, (natuurlijke) zoetstoffen als honing, jam en ahornsiroop, stukjes gedroogd fruit, kruiden (kaneel!) en ga zo maar door.

Killer combinaties
Tot slot nog mijn vijf favoriete combinaties:
– Bosbessen, chia zaadjes, pecannoten en honing
– Pindakaas, banaan en walnoten
– Aardbeien, bijenpollen en (extra) pure of (raw) chocolade
– Amandelboter, verse frambozen en amandelschaafsel
– Goji bessen, je favoriete verse bessen en walnoten

Enjoy! Geniet er van….Fijne dag vandaag!!

Fit met Liz # havermout#oats