Rijk aan ijzer, vezels, vitamine C, calcium, eiwitten en de antioxidant resveratrol… Mag ik je voorstellen aan de moerbei? Een paar maanden geleden had de notenkraam bij ons in het dorp diverse gedroogde bessensoorten aan zijn assortiment toegevoegd. De gojibes en cranberry kende ik al dus besloot ik een bakje gedroogde moerbeien mee te nemen. Misschien ken je ze beter onder de Engelse naam ‘mulberries’. Ik probeerde ze en werd aangenaam verrast!

Superfood
Moerbeien verdienen het om een superfood genoemd te worden. Behalve dat ze de hierboven beschreven voedingsstoffen bevatten, zijn ze vetvrij, natriumarm en zitten er geen toegevoegde suikers in. Ze kunnen mogelijk een bijdrage leveren aan het versterken van je gezichtsvermogen, het verlagen van je bloeddruk en obstipatie verhelpen. Daarnaast worden nog vele andere gezondheidsvoordelen toegeschreven aan het gebruik van moerbeien.

Oorsprong
De witte moerbeiboom komt van oorsprong uit China. De vruchten zijn wit maar ook vaak roze / paars en eetbaar. Omdat ze kort houdbaar zijn, worden ze gedroogd. Na het drogen zijn ze een stuk langer houdbaar en nog steeds hartstikke lekker!

Smaak en uiterlijk
Ik schreef al dat ik aangenaam verrast werd door de smaak van de gedroogde moerbeien. Ze smaken wat fruitiger dan rozijnen en daarnaast heb je die lekkere crispy bite, omdat ze gedroogd zijn. Bovendien smaken ze een tikje honingachtig en laat ik nou gek zijn op honing! Het is voor kinderen een prima alternatief voor rozijntjes en ik denk dat zij ze ook heel lekker zullen vinden. En ook voor volwassenen een heerlijk gezond tussendoortje!

Eerlijk is eerlijk: ze zien er een beetje vreemd uit. De gedroogde moerbeien hebben diverse kleuren die nog het beste met hooitinten te vergelijken zijn en dan die wat verschrompelde velletjes. Maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken!

Hoe gebruik je gedroogde moerbeien?
De gedroogde moerbeien zijn dus prima zo als snack te eten. Lekker een handjevol en knabbelen maar! Daarnaast kun je ze toevoegen aan een smoothie, fruitsalade, muesli, gebak, cake, yoghurt of notenmix. Misschien maak je wel eens zelf mueslirepen / energy bars? Voeg dan eens wat gedroogde moerbeien toe. Erg lekker!

Je kan de biologische bij mij bestellen op info@fitmetliz.nl of bij de Notenkraam in Wognum!