Van de week was ik goed bezig, al zeg ik het zelf… We hadden nog heel veel appeltjes over, Dus zei ik tegen Isis en Lev, we gaan wat leuks doen,  jullie mogen mij erbij helpen, we gaan appelmoes maken!! Zo gezegd zo gedaan, ik ging de appeltjes schillen en Isis snee de appeltjes in stukjes en Lev hielp op zijn eigen manier mee.

Die avond hebben we heerlijk rode kool met een gehaktbal en zelf gemaakte appelmoes gegeten.

De volgende dag hadden we nog best veel appelmoes over, dus ben ik achter de computer gekropen om een lekker recept op te gaan zoeken met appelmoes. Ik wist namelijk dat er veel lekkere recepten van appelmoes te vinden zijn op internet.
Ik vond het overheerlijke recept van de Appelmoescake van “uit Paulines keuken’. Dat was precies wat ik zocht, ik heb het nog een beetje verandert naar eigen stijl, maar ben blij met het eind resultaat.. Het is een heerlijk tussendoortje geworden voor bij de koffie of voor mee naar school. De kids vinden het ook erg lekker!

Je kunt de cake een paar dagen bewaren in een trommel of verpakt in aluminium folie. Maar ik weet zeker dat hij heel snel op is.

Ingrediënten voor 1 cake:

100 gr havermout
50 gr boekweitmeel*
250 gr eigen gemaakte appelmoes
3 eieren
50 gr cranberry’s
40 gr walnoten
2 tl baking soda
2 tl kaneel
Snuf zout
1 el kokosvet

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Klop de eieren luchtig. Voeg de havermout, het boekweitmeel en een snuf zout toe en meng het door elkaar.
Spatel de appelmoes, de kaneel en de baking soda door het beslag.
Voeg een eetlepel kokosvet toe.
Hak de walnoten grof en voeg deze samen met de cranberry’s toe aan het beslag.
Giet het beslag in een ingevette cakevorm van 20 cm.
Bak de appelmoescake in ongeveer 45 minuten af in de voorverwarmde oven.
De appelmoescake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

*In plaats van boekweit kun je ook amandelmeel of quinoameel gebruiken. Speel een beetje met de ingrediënten.

En dit is het recept van de appelmoes:

Ingrediënten:

1 kilo goudrenetten
1 stukje citroenschil van een goed schoongeboende citroen.
Sap van 1 citroen.
Snufje vers gemalen witte peper ( en/of snufje gemalen roze peperkorrels)
Snufje zout
1 kruidnagel (of mespuntje kruidnagelpoeder)
Mespuntje gemalen kardemom (mag weggelaten worden maar het smaakt er lekker in)
± 150 gram palmsuiker ( eigenlijk gebruikte Oma gewone suiker, maar om het gezond te houden heb ik vervangen voor palmsuiker)
Klontje roomboter (30- 50 gram) dat maakt de appelmoes heerlijk romig maar kan ook weggelaten worden.
1 kaneelstokje

Bereidingswijze:

De appels schillen, klokhuis verwijderen en in vieren snijden en nog één of twee keer doorsnijden.
In een pan met ruim water doen waaraan het sap van de citroen is toegevoegd.
Of sprenkel citroensap over de appels.
Als alle appels in het water liggen giet je al het water eraf.
Kruiden, citroenschil en suiker toevoegen (voeg niet alle suiker toe, toevoegen kan altijd eraf halen niet ik heb voor 2 kilo goudrenetten 200 gram suiker gebruikt en dat was zoet genoeg )
Aan de kook brengen en als het kookt gas laag zetten (deksel niet op de pan) en laat het zachtjes `pruttelen`.
Roer voortdurend anders gaat de appelmoes aanbranden.
Laat ze zo`n 15-20 minuten koken (hangt van de appels af)

Verwijder het kaneelstokje en de citroenschil.
Roer er dan de boter door.
Als je denkt dat het goed is neem je een schoteltje en doe er wat appelmoes op, proef of het lekker is!

Je kan er stukjes appelmoes in laten zitten of het helemaal tot moes maken, door een zeef te roeren of met de stamper fijn maken. Mijn appelmoes werd vanzelf `moes` dus had geen verdere bewerking nodig.

Geniet van dit heerlijke recept!!