Het sneeuwt!! Is de winter dan eindelijk begonnen? Ik hoop het eigenlijk wel, ben de regen en de wind wel een beetje zat. Heb nu wel zin in de winter!!  Toen ik dit sapje aan het bedenken was, was het een prachtige nazomer dag “Indian summer”.  Ook bevat het “Indian zomer” veel verschillende specerijen uit de indiaanse keuken, dus heeft de betekenis “Indian zomer” twee kanten.

Met de ingrediënten pompoen, bataat (zoete aardappel), wortel, sinaasappel, kurkuma (geel wortel), gember, kaneel, nootmuskaat, piment, kruidnagel en kardemom is het een heerlijke verwarmend en kruidige combinatie voor de winter. De smaak heeft wel wat weg van een pumkinpie ( zoete pompoentaart) maar dan in een flesje 🙂 Indian Zomer bevat 80% groenten en 20% fruit en kruiden en is helemaal biologisch.

Omdat ” Indian Zomer” eigenlijk stuk voor stuk prachtige ingrediënten bevat, wil ik er hieronder er een paar uitlichten:

De pompoen

Is familie van de komkommer en de meloen. Deze grote bolronde vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees. Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden. Pompoenen hebben een lage energetische waarde maar bevatten wel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen, maar daar houd het niet op! Pompoenen bevatten betacaroteen. Van betacaroteen is bekend dat het goed is voor de ogen en de huid.

De bataat ( zoete aardappel)

In deze aardappel zitten zoveel gunstige voedingsstoffen dat hij als ‘superfood’ bestempeld wordt. Door z’n zoete, iets kruidige smaak is dit een heerlijke en gezonde toevoeging.
Deze oranje gekleurde exotische aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is de knolvormige wortel van een plant en groeit onder de grond.
Een zoete aardappelen bevat meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast is hij rijk aan de mineralen calcium, foliumzuur, kalium en betacaroteen. Dit laatste wordt in je lichaam omgezet in vitamine A. Dit is een antioxidant die onder andere je huid beschermd tegen UV schade. Op die manier gaat het de huidveroudering tegen. En als allerlaatste goeie eigenschap, de grote hoeveelheid vezels zorgen voor een langdurige verzadiging zonder dat je heel veel calorieën binnenkrijgt.

Kurkuma

Dit gele poeder wordt ook wel “Het heilige kruid” genoemd, omdat het bekend staat om zijn reinigende werking van het lichaam. Kurkuma hoort bij de gemberfamilie en wordt veel gebruikt in Indiase curry’s.
Het is heel makkelijk te verwerken in gerechten en daardoor is het heel eenvoudig om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.
Kurkuma is sterk ontstekingswerend en verzacht pijn, zwelling, koorts en verstopte ademhalingswegen. Het bevordert het losmaken van slijm en werkt antibacterieel, schimmeldodend en weerstand verhogend.
Kurkuma wordt gebruikt bij huidontstekingen, eczeem, droge huid, artritis, reumatische aandoeningen, spierpijn, kneuzingen, wonden en menstruatieproblemen.
Het helpt de ziekte van Alzheimer voorkomen en werkt preventief bij ouderdomsverschijnselen. Tevens werkt het cholesterolverlagend en ontgift het de lever.

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar “Indian Zomer“? Bestel hem dan in de winkel…..

#gezondsapje #indianzomer