Van de week heb ik een foto geplaatst met daarop verschillende groente en fruit, daar waren ook schorseneren op te zien. Schorseneren zijn groente van vroeger. Ik had ze al heel vaak zien liggen op de groente afdeling, en ze trokken toch wel mijn nieuwsgierigheid, maar had nog nooit de stap eerder gezet om er wat mee te doen.!

Totdat ik deze week in de groente tas, de gelukkige was met schorseneren….. Meteen even internet afgespeurd om een lekker recept te zoeken, en die heb ik gevonden hoor! Zie hieronder het recept van de Pasta ovenschotel met schorseneren en een bietensalade..

Ingrediënten voor 4 personen:

*300 g volkoren of spelt penne
*1 kg schorseneren
*1 citroen
*600 ml melk
*3 eieren
*zout
*versgemalen peper
*nootmuskaat
*200 g ham
*5 takjes peterselie
*175 g jong belegen geraspte kaas

Voor de salade:

*500 g bietjes
*1 ui
*1 Granny Smiths
*2 el appelsap
*1 el honing
*1 el olijfolie vergine

Verwarm de grill in de oven voor op 200 °C.

Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing.

Schorseneren

Schil en snijd de schorseneren ( met handschoenen) in schuine stukjes van circa 1 centimeter en leg ze direct in koud water met het sap van de citroen zodat ze niet verkleuren.
Breng in een pan de melk, houd een scheutje apart, aan de kook,
Giet de schorseneren af en kook ze in de melk in circa 10 minuten gaar.
Salade

Snijd de bietjes in grove stukken. Pel en snijd de ui fijn.
Snijd de appel van het klokhuis af in blokjes.
Meng in een kom de bietjes met de ui, appelsap, olie en honing.
Breng op smaak met zout en peper.
Ovenschotel

Kluts in een kom de eieren met de resterende melk.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Snijd de ham in reepjes. Pluk en hak de peterselie.
Giet de schorseneren af.
Roer de pasta, schorseneren, peterselie, ham en het eimengsel door elkaar.
Vet een ovenschaal in met olie, giet het schorsenerenmengsel er in en bestrooi met geraspte kaas.
Bak de ovenschotel in de oven in circa 10 minuten goudbruin.

Eetsmakelijk!!!

 

Hieronder heb ik even een stukje geschiedenis over de schorseneren:

De schorseneer is in de zestiende eeuw naar Nederland geïmporteerd. Voor de tweede wereldoorlog werd de groente veel gegeten, maar is daarna in de vergetelheid geraakt. Dit komt mede door de bewerkelijkheid. Tijdens het schillen komt namelijk een melkachtig, kleverig sap vrij, dat het schillen bemoeilijkt. Om deze reden wordt de groente ook wel ‘keukenmeidenverdriet’ genoemd. Sinds 1995 begint schorseneer weer aan populariteit te winnen.

De naam schorseneer zou afgeleid zijn van de Italiaanse woorden scorzone, wat zwarte adder betekent en van ‘scorza nera’, zwarte schil. Beide verklaringen verwijzen naar het langwerpige, zwarte voorkomen van de groente. Na het schillen lijkt de schorseneer op een witte asperge. Omdat schorseneer goedkoper is dan asperge heeft de schorseneer de bijnaam ’armeluisasperge’. Om oxidatie tegen te gaan, zodat de schorseneer wit blijft, dient de groente in melk gekookt te worden.

De smaak van schorseneer lijkt op die van knolselderij.
Leuk weetje, vroeger werd het sap van schorseneer gebruikt als tegengif bij een slangenbeet.