Het weekend staat voor de deur en dan is het altijd leuk om even de keuken in te duiken en je op te stellen als een ware keukenprinses…. Ik doe in ieder geval altijd erg mijn best of dat altijd goed uit pakt, is natuurlijk de vraag. En ik ben eerlijk hoor, het antwoord is ” NEE”!!!!

Maar deze wortelcake, vonden ze gelukkig erg lekker en daarom deel ik hem met jullie.

Hoe ik op het idee kwam om een wortelcake te maken?

Een paar weken geleden kreeg ik van mijn moeder een overheerlijke stukje wortelcake, en dat bracht mij meteen op het idee om er een suiker vrije variant van te maken. Er staan op internet heel veel lekkere recepten van wortelcake, maar het viel mij eigenlijk op dat er niet zo veel suikervrije varianten van op staan. Dus ben ik gaan experimenteren zonder geraffineerde suikers. En het resultaat deed mij echt verbazen! Heerlijk gelukt…

ingrediënten voor de cake:

* 450 gr geraspte wortel
* 100 gr boekweitmeel
* 300 gr speltmeel
* 50 gr geraspte kokos
* 2 tl baking soda
* 100 gr kokosbloesemsuiker
* 100 gr dadels zonder pit in kleine stukjes gesneden
* 1 snufje zout
* 1 el kaneel
* 1 tl kardemon
* 1 tl nootmuskaat
* 1/2 tl kruidnagel
* 1 tl vanille poeder
* rasp van 1 sinaasappel
* 4 eieren
* 100 gr gesmolten kokosolie
* 50 gr gehakte walnoten

ingrediënten voor de topping:

* 200 gr roomkaas
* 3 el kwark
* 50 gr honing
* rasp van 1 sinaasappel ( hou wat apart voor de garnering)
* 2-3 el sinaasappelsap

bereidingswijze :

1) verwarm de oven op 180 graden

2) Meng alle droge ingrediënten – de meel, kokosbloesemsuiker, kokosrasp, baking soda, kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, kruidnagel en sinaasappelrasp – door elkaar in een kom.

3) Meng in een andere kom de eieren, de gesmolten kokosolie en het vanille poeder door elkaar.

4) Rasp de wortel met de keukenmachine fijn. Roer de geraspte wortels door het natte mengsel.

5) Schep het mengsel door de droge ingrediënten en roer goed door elkaar.

6) Hak de walnoten grof. Spatel deze door het beslag.

7) Vet een cakeblik royaal in met boter of kokosolie. Bestrooi eventueel met nog wat bloem. Schenk het beslag in het cakeblik.

8) Bak de cake in ongeveer 55-60 minuten mooi goudbruin en gaar. Prik met een prikker. Als deze er schoon uit komt is de cake gaar.

9) Laat de cake even afkoelen in de vorm op een rooster. Haal de cake uit de vorm en laat de cake vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.

10) Maak ondertussen het sinaasappel roomkaasmengsel door alle ingrediënten door elkaar te roeren.

11) Besmeer de afgekoelde cake met de roomkaastopping. Bestrooi met wat achtergehouden sinaasappelrasp en fijngehakte walnoten.

Geniet er van! En een fijn weekend!